WARUSSEPPÄINKILTA

Pas d'Armes 2024


+ Teeten edhes-cuulutam Caicken kansan keskele Teidet Venans Ritarit, ritarein verrot Soinit ia muud Asemiehet saapuman todistaman Kywyn ette Taidhon Asetten keytosa ia Cunnian seche ritariuthellisuudesa Sanctus Bartholomeus paeivan eest kolme paivaa Piickion Harwaluodhon saarele Pyylin tiluksille kaickein asetten ia varustucsen kera Temen cutsun esitemes Tenans Soomen Turus Sanctum Dunstan Cildta poolest Anno Domini MMXXIV +

calendar_month Ajankohta on 23.-25.8.2024

euro_symbol 25€/hlö, WarusSeppien jäsenet 20€.

location_onPaikkana on Pyölinrannan leirikeskus Piikkiön Harvaluodossa; Pyölintie 77, 21500 Piikkiö


ILMOITTAUTUMINEN


Mikä pas d'armes on?

Pas d'armes on myöhäiskeskiaikainen, erityisesti länsi-eurooppalainen, sotilasluokan järjestämä ajanviete ja urheilutapahtuma, joka voi koostua erilaisista haasteista erilaisin asein ja varustein, kuten peitsiturnajaisista tai jalan käytävästä joukkotaistelusta.

Yksinkertaisimmillaan yksi tai useampi ritari pystyttää leirin, yleensä johonkin yleisen kulkureitin varteen, portin tai sillan kohdalle, ja vaatii kaikkia ohikulkevia ritareita vastaamaan haasteeseen ja taistelemaan ennaltamäärättyjen sääntöjen mukaan. Toisaalta rikkaat ruhtinaat tms voivat järjestää useamman päivän tai jopa viikkojen mittaisen tapahtuman, joka koostuu sadoista taistelijoista ja suuresta yleisöstä. Näissä on yleensä jokin ajan ritariromantiikan tai antiikin tarinoiden mukainen teema, jopa ennalta määrättyjä vuorosanoja ja teatterinomaista esittämistä valitun tarinan mukaan. Suuren luokan spektaakkeli ja kansanjuhla siis. Taisteluiden jälkeen on tapana järjestää juhlat jossa voi olla syöminkien lisäksi tanssi- ja musiikkiesityksiä, tapahtumien kertausta ja yleistä sosiaalista kanssakäymistä.

Tavoite ei ole niinkään voittopisteiden kerääminen, vaan taistelutaidon ja ritarillisuuden osoittaminen. Tavoiteet voivat olla niin-ja-niin-monen vastustajan kohtaaminen tai tietty määrä katkottuja peitsiä. Kunniallisuus on tärkeää, hylkyperusteina yleisesti on sääntöjen rikkominen, maltin menettäminen, toisten tahallinen vahingoittaminen ja epäkunnioittava käytös.

Tämän tapahtuman paino ei ole urheilusuorituksissa modernissa mielessä vaan historiallisen kamppailu-urheilutapahtuman elävöityksessä. Tapahtumassa ei ole myöskään näytelmällistä juonta eikä päämäärää.

Lisää aiheesta voi lukea (englanniksi) täältä


VARUSTEVAATIMUKSET

Kaiken näkyvillä olevan materiaalin on sovittava tyylillisesti aikavälille 1350-1450. Mitä korkeampaa statusta esittää, sen tarkemmin vaatteiden ja varusteiden tulee olla samaa aikaa ja paikkaa. Vaatteet ajankohdan ja esitetyn aseman mukaan värjättyä villaa, värjäämätöntä pellavaa/hamppua, nahkaiset kääntökengät.

Käytössä olevat asetyypit ovat: tikari, miekka, kilpi, pitkämiekka, keihäs, varsikirves/vasara, puunuija. Lisäksi on mahdollista esittää aseeton eli painihaaste. Aseet ovat joko puisia tai tylppiä teräsaseita. Jokainen taistelija voi käyttää omia aseitaan, kunhan tuomari tarkastaa ja toteaa ne turvallisiksi. Jos taistelijalla ei ole sopivaa asetta, järjestäjä tarjoaa laina-aseet. Jos muita aseita ei ole saatavilla, tai jos ottelijat niin haluavat, tarjolla ovat myös puiset nuijat ja sauvat.

Kamppailuun osallistujilla on kaksi luokkaa:

Ritarit/soinit ovat raskaasti varustettuja ratsusotilaita. Minimi haarniskointivaatimus: visiirillinen kypärä, kyrassi tai rengaspanssaripaita+gambeson, käsivarsipellit, jalkapellit, teräskintaat. Heraldisten sääntöjen mukainen yksilötunnus: vaakunakilpi, baneerilippu, surcotte tms.

Asemiehet/nihdit ovat kevyemmin haarniskoituja. Minimi haarniskointivaatimus: kypärä (kattilahattu), rengaspanssaripaita/gambeson, nahkahansikkaat. Moderneja suojia saa tarpeen mukaan käyttää, mutta nämä tulee piilottaa päällysvaatteiden tai muiden varusteiden alle. Nihdit saavat halutessaan käyttää modernia miekkailumaskia. Alasuojia ja kaulasuojaa suositellaan vahvasti kaikille.

Muut -luokkaan kuuluvat kaikki ei-taistelevat henkilöt kuten palvelusväki, yleisö, ym. Yleisö pukeutuu oman harkintansa ja esittämänsä aseman perusteella. Tälläiset tapahtuman ovat myös yleisön puolesta sosiaalisia ja juhlallisia tapahtumia, joten myös rahvaalla olisi todennäköisesti pyhävaatteet päällä. Palvelusväki edustaa myös työnantajaansa, joten vaatetuksen täytyy olla sen mukaista.

Osallistujien tulee lähettää kuva(t) tilaisuudessa käytettävistä varusteista järjestäjän hyväksyttäväksi.

Paikan päällä järjestetään vielä ennen otteluita osallistujien tarkastus välineistön ja sääntöjen osaamisen osalta.

Kysymyksiä voi esittää ja neuvoa kysyä tarvittaessa osoitteella

pasdarmes@warussepat.fi


KAMPPAILUSÄÄNNÖT

Ottelut käydään saman varusteluokan edustajien kanssa. Ikäraja kaikille kamppailijoille 18 vuotta.

Ilman visiiriä, tai avoimen visiirin kanssa, mitään hyökkäyksiä ei saa kohdistaa kasvoihin.

Ottelijat sopivat etukäteen tavoitteet, "viisi hyvää osumaa" tms. Kyseisen hyvän osuman tunnustaminen on tapahtuman hengen mukainen ritarillisuuden, ja tunnistaminen taidon, merkki.

Ottelu keskeytettävä välittömästi tuomarin komennosta, jos kypärä lähtee päästä, tai jos huomaa aseen tai varusteiden rikkoutuvan.

Tässä seuraa raskaasti varustautuneiden eli soinien luokan säännöt. Ottelumuotoja on kaksi:

à plaisance - tyytyväisyyteen asti

Rajalliset hyökkäykset. Taistelijat sopivat keskenään kuinka monta hyökkäystä heillä on käytettävissä, ja ottelu jatkuu siihen asti kunnes molemmat ovat käyttäneet kaikki hyökkäyksensä. Kun toinen taistelijoista on käyttänyt hyökkäyksensä, hän saa vain puolustautua, kunnes toinenkin taistelija on käyttänyt omansa.

Tuomari seuraa ottelua, ilmoittaa kun hyökkäykset on käytetty ja tarvittaessa keskeyttää ottelun. Taistelijoiden halutessaan tähän voi myös lisätä painin ja kaadot, jolloin toisen kaataminen myös päättää ottelun.

à outrance - loppuun asti

Ottelu jatkuu kunnes toinen taistelija antautuu, kaatuu maahan tai ei muusta syystä pysty jatkamaan ottelua. Ritarillisuuden nimissä erityisen hyvä osuma yleensä riittää antautumiseen. Tämä on yleensä taistelijan itsensä, tai erittäin selkeässä tapauksessa tuomarin päätettävissä. Tähän oletuksena kuuluu paini ja kaadot, mutta halutessaan taistelijat voivat jättää ne pois ja päättää keskittyä vain asetekniikoihin. Tällöin reilusti antautuminen on tärkeämpi elementti.

Ennen ottelua sovittavia asioita:
- Säännöt; à plaisance / à outrance.
- Käytettävät aseet; teräksiset vai puiset. Onko vain yksi ase vai sallitaanko sivuase vyöllä.
- Sallitut hyökkäykset ja maalit. Paini, kaadot, pistot, vyön alle yms.
- Hyökkäysten määrä.
- Erien määrä.

Nihtien säännöt

Nihtien varustetaso rajaa sääntöjä enemmän. Paremmin varustautuneet nihdit voivat halutessaan käyttää samoja sääntöjä, mutta vähemmän varustautuneiden kanssa täytyy vähentää vauhtia ja sallittuja tekniikoita. Rajatut osumat toimivat tässäkin tilanteessa. Erä voidaan myös lopettaa hyvään osumaan, tai taistelijat voivat jatkaa niin kauan kuin jaksavat, ilman erillistä voittajaa. Nämä täytyy sopia aina taistelijoiden kesken, ja mennä vähemmän varusteita omaavan ehdoilla.

Ryhmätaistelut

Ryhmätaisteluihin pätee samat säännöt kuin muutenkin. Vauhti määräytyy vähiten varustautuneen mukaan. Jos taistelussa on pelkkiä soineja, tai hyvin varustautuneita nihtejä, säännöt voivat olla samat kuin kaksitaisteluissakin. Nämä katsotaan tarkemmin paikan päällä, osallistujamäärän ja kaikkien varusteiden mukaan. Näihin kaikkiin pätee aina se, että taistelijat saavat keskenään sopia nämä asiat.


ILTAJUHLAT

Otteluiden jälkeiset iltajuhlat pidetään sään salliessa ulkona.

Pidot toteutetaan nyyttäriperiaatteella; jokainen tuo omat ruokansa ja mitä haluaa jakaa muiden kesken.

OPM, otteluaikana alkoholijuomien nauttiminen kuitenkin kielletty.


MAJOITTUMINEN

Sisätiloihin mahtuu 40 henkilöä ja paikat jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Telttamajoitus myös mahdollinen. Historialliset teltat käyvät tapahtuman rekvisiitaksi, mutta modernit teltat sijoitettava siten etteivät näy tapahtuma-alueelle tai purettava tapahtuma-ajaksi.
© all copyrights WarusSeppäin Kilta 1997-2024 | Design +marcvs:me:fecit+